Archiv "oblíbené recepty":

15. 2. 2009

Restaurace U Pinkasů – Oblíbené recepty – Tradiční celozrnný chléb

Vše smícháme, dobře prohněteme a necháme asi 1 hodinu kynout. Těsto vyplníme do vymazané a hrubou moukou vysypané formy a vložíme do trouby vyhřáté na 200˚C. Pečeme, dokud nemá chléb kůrku. Pak stáhneme teplotu na 170-180˚C. Dohromady pečeme asi hodinu, podle tvaru formy. Během pečení potíráme slanou vodou, navrch můžeme dát seznam, slunečnicová semínka a vločky.

40 dkg pšeničné chlebové mouky
10 dkg žitné chlebové mouky
20 dkg grahamové mouky
0,5l vlažné vody
lžíce kmínu, soli
lžička fenyklu, anýzu
5dkg droždí, z nějž vyrobíme kvásek

3. 2. 2009

Restaurace U Pinkasů – Staročeská hladinka – pivo našich předků

Nejdříve do sklenice jemně nařízneme malý objem pěny pomalým pootočením,poté kohout otevřeme na maximální průtok, pivo stéká po stěně sklenice. Jeví se zde tzv. „pivní skleněná tyč“, tj. pivo bez turbulencí, zcela průhledné. Celý proces ukončíme ladným a rychlým zavřením kohoutu.

Někdy pivo i trochu přeteče ze sklenice. Zde můžeme vidět houpavý efekt zvedající se tzv. „mokré pěny“. Ve sklenicích se pomalu zvedá jemný závoj pěny. Pivo se uklidňuje a ke konci dochází pomalu. To je specifikum tohoto čepování. Toto pivo má příjemný říz, není přesycené ani prázdné. Pěna je naprosto jemná a rovná, po napití kreslí po stěnách sklenice kroužky, tzv. „hladinky“. Odtud název „hladinka“ či „hladké“. Takto načepované pivo umožní zcela vyniknout všem svým charakteristickým vlastnostem a je nejžádanější ve všech výjimečných pivnicích v Čechách a na Moravě.

Pivo čepované tímto jedinečným způsobem není pasterováno ani syceno, a proto se nijak nemění jeho chuť. Můžete si vychutnat charakteristické vlastnosti Plzeňského piva v jeho originální podobě. Působí blahodárně na trávení a díky absenci oxidu uhličitého vám žaludek nevynadá, ani když „urazíte tři kousky“.

No řekněte sami? Nestojí to za to, abyste chvíli počkali, než vám dojde „na míru“?

více

15. 10. 2008

Restaurace U Pinkasů – Oblíbené recepty – Znojemská pečeně

V tlakovém hrnci rozpálíme olej a přidáme na kolečka nakrájenou kořenovou zeleninu a na menší kusy nakrájenou cibuli. Přidáme nové koření, pepř, bobkový list a tymián. Za častého míchání smažíme asi 10 minut. Poté přidáme maso, které jsme nejdřív nasolili.

» Pokračování »